Hvad er tandkroner?

09 januar 2020 Astrid Pedersen
Hvad er tandkroner?

En tandkrone er en restaurering af en ødelagt tand. Hvis roden på tanden er vel bevaret, og det således kun er tandens synlige del – eller noget heraf – som skal erstattes, kan man i mange tilfælde nøjes med at montere en krone i stedet for at skulle isætte et fuldt implantat.

Måske forbinder du mest tandkroner med de guldtænder, som mange gamle mennesker (og visse gangster typer) er udstyret med. I gamle dage var guld da også det mest anvendte materiale, når der skulle laves kroner og fyldninger til tænder. Men nu om stunder er der kommet mange andre forskellige materialer på banen. De mest anvendte materialer til tandkroner, som bæres synligt – for eksempel på fortænder eller på hjørnetænder – er porcelæn eller metalkeramik, som er en kombination af metal og porcelæn.

Guldkroner er stadig de stærkeste, og anvendes derfor til kindtænder, som man bruger til tygning af mad. Fordelen ved porcelæn og metalkeramik er, at disse materialer kan komme til at ligne de øvrige tænder så meget, at man dårligt kan se, om der er tale om en ægte tand eller en tandkrone.

Hvordan påsættes en tandkrone?

Hvis din tandlæge vurderer, at din tand er bedst tjent med en krone frem for eksempelvis en fyldning, vil behandlingen starte med, at tandlægen sliber den pågældende tand ned til en spids. Dernæst tager tandlægen et aftryk af tandstumpen, som bruges til at fremstille en gips model, på hvilken kronen tilpasses. Du får påsat en midlertidig krone, som skal beskytte det, der er tilbage af den naturlige tand, indtil din tandkrone er støbt færdig. Sluttelig tilpasses kronen dit bid og limes fast med en tynd cement.

Hvis du ønsker at blive klogere på dine muligheder for at få påsat tandkroner i Bramming, kan du klikke ind på Tandlægehuset i Brammings hjemmeside på tanddoctor.dk og få mere information

Flere Nyheder